Gordion şehir kapısı restorasyonu Schilling Aluminyum Köprü Vinçleri kullanılıyor
Amerika Pennsylvania Üniversitesi arkeologları tarafından 1950 yılından bu yana araştırılan Gordion kazısında kentin ana kapı giriş taş duvarın restorasyonuna bu yıl başlandı. Geçtiğimiz yıl inşaat iskelesi kurulan ana giriş kapı duvarındaki taşların sağlamlaştırılması için gerekli olan aluminyum köprü vinç Surkon tarafından Almanya’dan ithal edildi ve kurulumu yapıldı.
Gordion’da kazı faaliyetleri 1950 yılında başlamıştı. O günden bu yana 65 yıl geçti.
Alüminyum malzemeden imal edilen köprü vinç 8 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde. Hiçbir makina ve ekipman gerektirmeden insan gücü ile kurulabilen aluminyum köprü vinç 1500 kg taşıma kapasitesine sahip. Gordion ana giriş kapısının duvarlarının restore edilmesi ve sağlamlaştırması işlerini kolaylaştıracak.
Profesör C. Brian Rose arkeoloji ekibi Alumunyum Köprü Vinç kurulum çalışmalarını Surkon teknik ekibiyle birlikte gerçekleştirdi.
Gordion Şehrinin Tarihçesi:
Gordion, Yakın Doğu’daki en önemli arkeolojik alanlardan biridir. Tunç Çağı’ndan günümüze 4.000 yılı aşan bir süre yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Gordion eski Tunç Çağından itibaren, Hititler, Phyrigialılar, Persler, Yunanlar ve Romalılara ait olmak üzere çeşitli yerleşme tabakalarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Gordion en parlak devrini Kral Midas'ın yönetimi altında geçirmiştir. M.Ö. 695 yılında kent, Kimmerler tarafından yakılıp yıkılarak tahrip edilmiştir. Daha sonra Lydialıların egemenliği altına giren kent, ticari ve askeri bir merkez olarak yeniden inşa edilmiştir. M.Ö. 546 yılında Perslerin, M.Ö. 333 yılında Büyük İskender'in ve M.Ö. 278 yılında Galatların yönetimine giren kent, M.Ö. 189 yılında Roma ordusu tarafından tamamen terk edilmiş olarak bulunmuştur.
Tümülüs Mezarlar
Gordion kazı alanı yığma toprak tepeciklerle örtülmüş ve ağaçtan yapılmış anıt mezar tepeleriyle ünlüdür. Yassıhöyük olarak adlandırılan bölgede döneminin soylu insanları ve şehir ileri gelenlerinin mezarlarını barındıran 100 aşkın yapay tepe (tümülüs) mevcuttur. Kral Midas’a ait olan tümülüs 300 metre çapında 55 metre yüksekliğindedir. Midasın 3750 yıllık mezarına 82 metre uzunluğundaki bir tünel ile ulaşılabilmektedir. Midas’a ait tümülüs antik dünyanın en büyük ikinci büyük tümüsüdür. Mezar odasında bir erkek iskeleti, 9 adet tahta masa ile iki adet tahta paravan, 3 büyük kazan, çeşitli büyüklükte 166 adet bronz kap ve iskeletin baş ucunda 145 adet fibula bulunmuştur.